Vitakal EF Kalkstromatras

Met Vitakal EF bespaart u niet alleen jaarlijks duizenden euro’s aan strooisel, maar verbetert u ook de kwaliteit van de mest. In meerdere gevallen is door het gebruik van Vitakal EF zelfs onderhoudsbekalking niet meer nodig.

Vitakal EF, de perfecte basis voor uw kalkstromatras

Bepaal uw eigen ideale mengverhouding en maak zelf uw Vitakal EF kalkstromatras. Vitakal EF is fosfaat- en magnesiumvrij. Het kleeft niet en veroorzaakt geen schrale spenen. Vitakal EF is een natuurproduct en geen restproduct uit de industrie. Het bevat dus geen gips en geen natrium zoals sommige budget-producten. VITAKAL EF heeft een pH van 9+ en NW van 50. 

Voor de diepstrooiselbox levert Agrikal in Nederland, België en Duitsland als enige Vitakal EF, de basis voor uw kalkstromatras. Deze mergelkalk is vrij van stenen en is bij uitstek geschikt voor diepstrooiselboxen die men wil vullen met een mengsel van stro, wateen kalk. Ook kan Vitakal EF gemengd worden met paardenmest of gescheiden mest (dikke fractie).

Bespaar jaarlijks duizenden euro’s aan dure diepstrooiselvulling. De hoge prijzen van oa. zaagsel en stropellets zorgen ervoor dat veel veehouders op zoek zijn naar een andere vulling van de diepstrooiselbox. Dikke fractie (gescheiden mest) past niet bij elk bedrijf en heeft het naast de vrij hoge kosten ook andere bekende nadelen. Zaagsel in de ligbox verzuurt uiteindelijk de grond in tegenstelling tot Vitakal EF dat juist pH-verhogend werkt.

De kosten van het Vitakal EF kalkstromatras zijn relatief laag. Afhankelijk van de situatie zijn de kosten bij een gemiddelde stroprijs van € 120 per ton ongeveer € 30 tot maximaal € 35 per jaar per box. VITAKAL EF (extra fijn) heeft een NW van 50 % NW (zuurbindende waarde). Door het eenvoudige onderhoud van de kalkstromatras en het minder frequent bijvullen dan andere systemen bespaart u tijd. Zo kan het dagelijkse onderhoud en het zuiver houden van de boxen indien nodig wat extra aandacht krijgen.

De zelfgemengde Vitakal EF kalkstromatras is niet alleen goedkoper, maar heeft ook andere voordelen:

 1. EF (extra fijn), geen stenen
 2. bepaal uw eigen mengverhouding
 3. droogt de klauwen
 4. VITAKAL EF pH 9+ 50 % NW komt via de mest op het land
 5. verbetert de vloeibaarheid en kwaliteit van mengmest
 6. Vitakal EF zonder MgO, dus geen schrale spenen en schone uiers
 7. natuurproduct, geen restproduct uit de industrie
 8. bevat geen fosfaat
 9. plantvriendelijk en verhoogt de opneembaarheid van voedingsstoffen
 10. frisse lichte kleur, stabiele en toch rulle kalkstromatras
 11. geen meetbaar stikstofverlies

Gebruik de voermengwagen voor het mengen van het stro, water en kalk. VITAKAL EF is van nature een vochtig calciumcarbonaat en stuift dus niet. De mengverhouding die als vuistregel geldt: 1 – 2 – 5 (500 kg stro, 1000 ltr water, 2500 kg VITAKAL EF). Maar elke situatie is anders, en kent zijn eigen voorkeuren. Met Vitakal EF kunt u zelf uw ideale mengverhouding bepalen. Kies de mengverhouding die bij uw bedrijf past.

Als kalkmeststof behoudt Vitakal EF de werking als bodemverbeteraar als het in de mest terecht komt. Op deze manier zorgt onze kalk er voor dat de pH van uw gras- of bouwland verbetert. Hierdoor is na enkele jaren in meerdere gevallen zelfs onderhoudsbekalking niet meer nodig. Vitakal EF gebruikers meten in meerdere gevallen een stijging van de pH van hun grond.

Extra info met betrekking tot de samenstelling van Vitakal EF kalkstromatras

Een voermengwagen is essentieel voor de productie van uw eigen Vitakal EF kalkstromatras. Deze zorgt voor een goed mengsel en snijdt het stro kort. Is er geen voermengwagen aanwezig, dan kan er eventueel een beroep gedaan worden op een collega in de buurt die er wel een heeft. In de voermengwagen komen het stro, het water en de kalk bij elkaar in de verhouding 1-2-5. Per ligbox is er per drie weken ongeveer 5 kilo stro, 25 kilo kalk en 10 liter water nodig.

Voor de eerste paar keer vullen van de diepstrooiselbox, raden wij u in sommige gevallen aan gesneden stro te gebruiken, in plaats van gehakseld stro. Het lange stro en het water zorgen ervoor dat de laag goed inklinkt en zich zet, waardoor het stro niet verschuift. Om bij te vullen kunt u eventueel kiezen voor het duurdere gehakseld stro.

Logo Vitakal EF Kalkstromatras

Ik melk 90 koeien en maak sinds 2011 zelf mijn kalkstromatras met Vitakal EF. Mijn bestaande boxen heb ik destijds verbouwd met een achterrand van 14 cm. Inmiddels ben ik echt fan van dit systeem vanwege de vele voordelen.

De uiergezondheid is goed met een celgetal tussen 100 en 150. Een ander voordeel is dat het slotgat bijvoorbeeld niet beschadigd raakt, met zaagsel was dat bij ons wel anders.

Zo’n 75% van mijn koeien wordt drooggezet zonder antibiotica, met behulp van de pH van Vitakal EF, dat mag gezegd worden. En ik hoef maar een keer per drie weken bij te vullen. Kalkstromatras bewerkelijk? Zaagsel is pas bewerkelijk, dat moet elke dag bij gestrooid worden!

Het voordeel van zelf mengen is dat ik mijn stro zelf uitzoek en mijn verhoudingen zelf bepaal: 300 kilo gehakseld tarwestro (ontstoft en ontzand in mijn geval), 600 liter water en 1000 kilo kalk werkt het best voor mijn situatie.

Met een volle vracht van 30 ton doe ik ruim een jaar. Het ligt gewoon in een sleufsilo, afgedekt met zeil.

Johan Keijsers

Melkveehouder, Melkveebedrijf Keijsers Kamps, Leende

Vrachtwagen stort Vitakal EF voor kalkstromatras

Levering

We leveren deze kalkmeststoffen met kieper of walking floor min. 30 ton los gestort, of deelvrachten met containers van 15-20 ton. Levertijd 1-2 dagen.

Logo Vitakal EF Kalkstromatras

Magkal en Vitakal  voldoen aan de eisen gesteld in de EU- verordening EEG  nr. 2092/91 voor biologische  productiemethoden. Als kalkmeststof behoudt Vitakal EF voor het grootste gedeelte haar werking als ze in de mest terecht komt. Op deze manier zorgt onze kalk er voor dat de pH van uw gras of bouwland verbetert.