Voor een hogere melkproductie kiest u voor DSV Graszaad en Maïszaad
Graszaad: de basis van uw ruwvoer-productie onder de loep
Gras is de belangrijkste eiwitbron voor uw melkvee. Maar uit de praktijk blijkt dat 55% van het grasland in NL onder de maat is. Waarom? Kennis over de bodemconditie, de botanische samenstelling, de juiste pH en MgO (magnesium) en de conditie van de grasmat zelf: het hangt nauw samen en is de basis voor een maximale ruwvoerproductie. Weet u bijvoorbeeld wat de optimale pH voor gras/klaver is?
De pH en MgO: het fundament onder uw grasmat
De pH van de bodem daalt jaarlijks door o.a. gewasonttrekking en uitspoeling. In Nederland zijn er veel grondsoorten die een te lage pH hebben. Het gevolg is dat stikstof- en fosfaatbenutting niet optimaal is. Is de pH bijvoorbeeld 4,0 ipv 5,4 dan kan dit wel 10% opbrengst kosten. Wanneer de pH optimaal is kunnen nutriënten optimaal gebonden worden. Daarnaast zorgt de pH voor een fijne structuur. Het grasland bekalken met Magkal (met MgO) of Vitakal (zonder MgO) is dus essentieel!
Engels raaigras en klaver gedijen het best bij een wat hogere pH. Matige grassen zoals Ruwbeemd houden juist wel van een zuurdere bodem. Hieruit blijkt dat de juiste pH belangrijk is voor het behoud van de juiste botanische samenstelling en dus de grassen die u daadwerkelijk wilt oogsten. Magnesium is naast stikstof, fosfor en kali de vierde basis meststof. Veel te vaak wordt dit belangrijke element onterecht gezien als sporenelement. Jaarlijks is echter op grasland minstens 100 kg MgO per hectare nodig en 75 kg op bouwland. Naast het feit dat er dus voldoende magnesium beschikbaar moet zijn voor de bladgezondheid is magnesium van groot belang voor een gezonde veestapel.

